Kraičio skrynią atvėrus

Paroda – konkursas „Kraičio skrynią atvėrus“ Vilniaus Karoliniškių gimnazijoje

      Šie metai paskelbti Regionų metais. Norėdami sudominti moksleivius domėtis kultūros paveldu, supažindinti su tautodailės tradicijomis, Vilniaus Karoliniškių gimnazijos technologijų ir dailės mokytojų metodikos grupė, paskatinta direktoriaus pavaduotojos Audronės Būdienės, inicijavo konkursą „Kraičio skrynią atvėrus“. Konkursui darbus pateikė moksleiviai, vadovaujami technologijų mokytojų Laimos Kantakevičienės, Romo Kličiaus, dailės mokytojų Rimanto Kisieliaus, Angelės Vekterienės ir Nijolės Vilutienės.

      Mokytoja Laima Kantakevičienė su 1-ų, 2-ų ir 4-ų gimnazijos klasių moksleiviais domėjosi senovės Lietuvos baldais, nagrinėjo regioninius skrynių skirtumus, domėjosi jų konstrukcija, spalva, ornamentų forma bei kompozicija.

      Gimnazistai pasidomėjo ir savo kilme, tuomet rinkosi vieno ar kito regiono skrynių ar kuparų autentiškus pavyzdžius ir juos atkartojo ar interpretavo savo darbuose, tapydami, piešdami miniatiūrines kraičio skryneles (erdvines ir plokštumines).

      Mokytojo Romo Kličiaus mokiniai iš GTC gautas medines dėžutes padengė baltais dažais, o mokytojos Angelės Vekterienės mokiniai papuošė jas liaudiškų motyvų atspaudais.  Stilizuotos dėžutės atgijo naujam gyvenimui. Gražiausi moksleivių darbai eksponuoti Edukologijos universiteto galerijoje „Verdenė“. Mokytoja Nijolė Vilutienė konkursui pateikė stilizuotų skrynių grafikos technika pavyzdžių, kurie pakabinti gimnazijos koridoriuose.

      Džiugu, kad gimnazija pavasariškai pasipuošė moksleivių darbeliais, kurie nutiesia tvarius tiltus tarp modernaus 21 amžiaus ir mūsų tautos ištakų, liaudies meno tradicijų.

      Maloniai kviečiame aplankyti parodą gimnazijos fojė.

Technologijų mokytoja Laima Kantakevičienė

Comments are closed.