Tiksliųjų mokslų savaitė 2017

Tiksliųjų mokslų savaitė 2017

Ar mes laukėm, ar nelaukėm, į mūsų gimnaziją kovo 14 d. atėjo Pi diena, atsivesdama visą tiksliųjų mokslų savaitę. Viskas prasidėjo nuo kūrybinių–projektinių darbų pirmo aukšto fojė parodos ir kvietimo dalyvauti savaitės renginiuose.

Stendai stebino moksleivių išradingumu, kūrybiškumu, originalumu. Jų autoriai savo draugams parodė, kad matematika ne tik mokslų karalienė, bet ir draugė bet kuriai gyvenimo sričiai. Buvo galima pasigrožėti ir su informacinėmis technologijomis sukurtais darbeliais.

Populiariausia tema – „Matematika ir muzika“. Kad tarp jų yra glaudus ryšys, šiemet įrodyti pakvietėme VU MIF dėstytoją ir kompozitorių Giedrių Alkauską. Jis pirmadienį skaitė paskaitą „Matematika ir muzika“, tokiu pat pavadinimu paskaitų ciklą skaito ir VU studentams. Nors šio renginio dalyviai ne viską suprato (ypač pirmokai), bet buvo įdomu praplėsti akiratį įsitikinti, kad tarp šių mokslų yra glaudus ryšys.

Antradienį pradėjome saldžiąja Pi pyrago pertrauka mokytojams.

Pi diena siejama su pyragų diena. Parodėme, kad matematika – ne sausas mokslas. Jis gali būti ir saldus. Per ilgąją pertrauką Aktų salėje pradėjome Pi dienos šventę – stebėjome pirmųjų klasių Pi skaičius pi dienos pasirodymus. Mokiniai pasakojo, dainavo, skaitė savo sukurtas eiles, repavo, grojo… Vėliau antrųjų klasių komandos poromis dalyvavo pačių antrokų – matematikos būrelio narių – sukurtame matematiniame ALIAS žaidime. Kovos vyko net tris pamokas. Nugalėjo 2a, 2b ir 2d klasės. Emocijų buvo. Ne viską lemia matematikos žinios – kartais reikia ir sėkmės.

Trečiadienis – tai pirmųjų klasių tiksliųjų mokslų didžiojo protmūšio diena.

Per penktą pamoką Aktų salė kaito nuo rungtynių įkarščio. Ketvirtokai puikiai organizavo ir sklandžiai dirbo, o pirmokai vykdė užduotis ir demonstravo ne tik tiksliųjų mokslų žinias. Diplomais buvo apdovanotos 1b (I vieta), 1a (II vieta) ir 1d (III vieta) klasės. Renginys pavyko. Mokiniai Patyrė ne tik daug įspūdžių, bet ir sužinojo daug įdomių užduočių.

Ketvirtadienį, kaip ir kiekvienais metais, vyko tarptautinis matematikos konkursas „Kengūra“. Gaila, bet šiemet buvo labai mažai dalyvių. Tarp jų – tik viena mergina. Matyt, vaikinai labiau myli matematiką.

Matematikų „siautėjimą“ užbaigė šachmatų turnyras. Šis žaidimas neįmanomas be matematinių sugebėjimų, be loginio mąstymo. Turnyrą organizuoti padėjo šachmatų būrelio vadovas istorijos mokytojas R. Birieta ir ketvirtokas D. Špakovskij. Rungėsi 1-4 klasių gimnazistai. Nustebino visus įveikęs pirmokas D. Grikepelis, antras buvo ketvirtokas D. Špakovskij, o trečias trečiokas – T. Varlašinas. Manau, renginys pavyko. Žaidėjai galėjo pasijusti kaip rimtame šachmatų turnyre – buvo net šachmatų laikrodžiai. Mokiniai jautė azartą ir norą rungtyniauti tarpusavyje.

Tiksliųjų mokslų savaitė baigėsi, tad sakome: „Iki kitų metų!“

Mokyt. D. Želvienė

Comments are closed.